PROGRAMARE




Prevenirea constipatiei

 

 

Prevenirea transformarii unei constipatii acute in constipatie cronica se face prin respectarea unor reguli de viata. Constipatia acuta apare in timpul bolilor infectioase. Pacientii cu obiceiuri alimentare nesanatoase (hrana fara suficiente substante organice), cu somn neregulat sau cu expunere la substante toxice produse de bacterii sunt mai expusi la afectiunea constipatie acuta.

Constipatia in timpul infectiilor acute se evita daca pacientul bea cantitati suficiente de apa, mananca fructe, legume, compoturi, sucuri de fructe sau produse lactate fermentate.

Constipatia acuta apare frecvent si la pacientii imobilizati la pat. Statul in pat cat mai putin timp posibil reduce riscul aparitiei constipatiei si riscul transformarii in constipatie cronica.

Vezi Sfaturi pentru prevenirea constipatiei

Educarea copiilor sa elimine scaunul la o ora fixa este foarte importanta pentru a preveni constipatia obisnuita, cauzata de lipsa stimulilor. Obiceiul de a merge la toaleta la aceeasi ora in timpul unei zile previne dezvoltarea constipatiei la adult.

Pauzele lungi intre mese pot cauza perturbari ale ritmului normal al miscarilor intestinale. Scurtarea pauzelor dintre mese si dieta bogata in substante organice sunt elemente importante in tratamentul constipatiei.

De asemenea, activitatea fizica, exercitiile de dimineata, mersul pe jos, sporturile de apa sunt elementwe importante pentru prevenirea constipatiei.