Atunci cand peretele intestinului gros se inflameaza, spunem ca suferim de colita.
Aceste afectiuni sunt consecinte ale unor infectii acute, determinate de alte afectiuni (bacteriene, virale, parazitare – pe de o parte sau dentare, amigdaliene, rinofaringiene, colecistice, genitale pe de alta parte).
Cum apar colitele? Cauzele colitei sunt multiple:
Colita de origine alimentara presupune dezechilibre calitative, nemestecarea suficienta a hranei, consumul de alimente alterate. Nu trebuie neglijata influenta greselilor alimentare din perioada copilariei, ce pot transforma o enterocolita acuta intr-o colita trenanta.
Colita de fermentație provine prin consumul excesiv de hidrocarburate, făinoase, fructe, crudități, dar și ca urmare a disfuncției pancreasului exocrin, suprasolicitand activitatea zaharalitica, permitand astfel dezvoltarea in exces a florei de fermentatie. Apar tulburari inflamatorii, secretorii, avand drept urmare producerea scaunelor diareice albicioase, decolorate cu mucus si reactie acida, ce pot irita regiunea perianala. Un examen medical este necesar un astfel de situatii.
Colita de putrefactie se manifesta in urma consumul excesiv de alimente proteice (carne, fasole) si de alimente bogate in lest celulozic. Insuficient mestecate, aceste alimente vor insuficient digerate. Astfel, apar scaune diareice fetide, de culoare bruna, cu reactie alcalina, insotite de gaze foarte mirositoare.
Simptome asociate: ameteli, astenie, senzatia de gura amara, stare saburala a limbii, afectiuni cutanate (eczeme, urticarie, prurit, acnee). Mai mult de 50% din bolnavi au un psihic labil.