Constipatia este definita ca eliminarea mult prea lenta a scaunului. Imposibilitatea de a elimina scaunul pentru mai mult de 24 de ore este considerata constipatie de catre majoritatea oamenilor, desi este acceptat ca frecventa normala a defecatiei variaza.
Prevenirea transformarii unei constipatii acute in constipatie cronica se face prin respectarea unor reguli de viata. Constipatia acuta apare in timpul bolilor infectioase. Pacientii cu obiceiuri alimentare nesanatoase (hrana fara suficiente substante organice), cu somn neregulat sau cu expunere la substante toxice produse de bacterii sunt mai expusi la afectiunea constipatie acuta.
Constipatia in timpul infectiilor acute se evita daca pacientul bea cantitati suficiente de apa, mananca fructe, legume, compoturi, sucuri de fructe sau produse lactate fermentate.
Constipatia acuta apare frecvent si la pacientii imobilizati la pat. Statul in pat cat mai putin timp posibil reduce riscul aparitiei constipatiei si riscul transformarii in constipatie cronica.
Educarea copiilor sa elimine scaunul la o ora fixa este foarte importanta pentru a preveni constipatia obisnuita, cauzata de lipsa stimulilor. Obiceiul de a merge la toaleta la aceeasi ora in timpul unei zile previne dezvoltarea constipatiei la adult.
Pauzele lungi intre mese pot cauza perturbari ale ritmului normal al miscarilor intestinale. Scurtarea pauzelor dintre mese si dieta bogata in substante organice sunt elemente importante in tratamentul constipatiei.
De asemenea, activitatea fizica, exercitiile de dimineata, mersul pe jos, sporturile de apa sunt elementwe importante pentru prevenirea constipatiei.
O persoana sufera de constipatie daca are scaune de consistenta crescuta la intervale de peste trei zile sau daca are mai putin de trei scaune/saptamana.
Tratamentul constipatiei cu purgative (Ciocolax, Cortelax, etc.) sau ceaiuri laxative (ceai de crusin) nu este de dorit deoarece folosirea acestora pe termen lung agraveaza constipatia prin “lenevirea” colonului. Sunt permise in schimb supozitoarele cu glicerina, cate un supozitor/zi pentru declansarea reflexului de scaun (defecatie). Rezultatele cele mai bune apar prin respectarea pe termen lung a urmatoarelor masuri igieno-dietetice:
Tratarea reflexului de scaun (defecatie) la ora fixa (fie dimineata dupa micul dejun, fie seara dupa cina), evitand graba si in conditii de maxima concentrare, eventual recurgand la folosirea pe termen scurt a supozitoarelor cu glicerina. De multe ori aparitia scaunelor este favorizata de consumul de lichide reci, miere sau dulceata, dimineata pe nemancate. Activitate fizica (miscare) zilnica, inclusiv gimnastica pentru muschii abdomenului.
Evitarea unor medicamente care predispun la constipatie. Evitarea orezului si alimentelor bogate in calciu (branzeturile) ori tanin (afine, coacaze, vinurile rosii). Consumul de fructe (mere, pere, piersici, struguri, prune proaspete sau mai ales uscate, curmale, smochine, alune, nuci), minim 2-300 g/zi (de exemplu 2 mere zilnic).
Consumul de legume precum salata verde, sfecla rosie, varza, fasolea, mazarea, morcovii, ridichile, etc. (dupa caz: crude, sub forma de salata de cruditati sau fierte), de exemplu 2 morcovi/zi.Vezi detalii despre cea mai comuna afecțiune a oamenilor: constipația!
Tratamentul se va incepe cu 1-2 linguri/zi consumate la masa de seara, iar daca scaunul nu se amelioreaza (1 scaun la 1-2 zile) dupa 7-14 zile se trece la 3 linguri/zi si dupa alte 1-2 saptamani la 4 linguri/zi. Deoarece unele persoane nu suporta taratele de grau (uneori pot provoca discomfort abdominal, balonare, etc.) acestea pot fi inlocuite cu seminte de in (acelasi mod de administrare) sau alte produse bogate in fibre vegetale.
De regula, eficacitatea acestor produse descreste in urmatoarea ordine: seminte de in, tarate de grau, faina de grau integrala, grau fiert, ovaz, fulgi de porumb, soia. Toate aceste alimente vor fi folosite pana la reglementarea de durata a scaunului sau pe termen nelimitat. Se mai recomanda si dulciurile concentrate (miere, gem, dulceata, lactoza), laptele batut, chefirul, sucul de mere, zeama de varza. Se va respecta un orar regulat al meselor.
Consumul unei cantitati suficiente de lichide (cel putin 1,5 l/zi): apa, sucuri, ceaiuri, supe. Consumul de tarate de grau inmuiate (imbibate) in prealabil in apa, ceai, sucuri de fructe, lapte, iaurt, etc. Acestea se mai pot folosi si amestecate cu miere sau incorporate in diverse produse de panificatie: paine, covrigei, pogacele, etc. Citeste despre Tratamentul constipatiei.