Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/r41618mark/public_html/tamiclinic.ro/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734
Colon iritabil | TamiClinic
PROGRAMARE
Colon iritabil

 

Sindromul colonului iritabil este o tulburare functionala, ce afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv.

Catalogat drept o afectiune frecventa a intestinului, sindromul colonului iritabil determina dureri abdominale insotite de tulburari de tranzit (constipatie sau diaree).

Se mai numeste si colopatie functională.

Afectiunea colon iritabil se confunda cu afectiunea numita colita (o afectiune mult mai grava decat colonul iritabil).

Sindromul colonului iritabil nu este insotit de inflamatii si nu apare in urma unei infectii sau a altei boli (decat in cazuri rare). Colonul iritabil se manifesta prin modificarea tranzitului intestinal. Adică, fazele de contractie si de relaxare a muschilor intestinali sunt ori prea rapide (determinând diaree), ori prea lente (cauzand constipatie).

Simptomele, mai mult sau mai putin grave, pot fi intermitente sau pot persista toata viata.

 

 

 

Femeile sunt mai expuse suferintei de colon iritabil decat barbatii.

Un regim alimentar sanatos, un stil de viata adecvat si reducerea stresului sunt factori care contracareaza si reduc manifestarea sindromului colon iritabil.

Colonul iritabil nu antreneaza un risc mare de cancer colorectal, precum colita sau de boala Crohn. Totusi, daca simptomele sindromului colon iritabil se manifesta la persoane de peste 50 ani, medicul va actiona corespunzator pentru a elimina posibilitatea unui cancer de colon.

Vezi tratamentul colonului iritabil.