PROGRAMARE
FISA DE INFORMARE A PACIENTILOR – Ce este gastroscopia?

Gastroscopia, sau endoscopia digestiva superioara, sau eso-gastro-duodenoscopia, este o procedura care permite examinarea esofagului, stomacului si a duodenului (prima portiune a intestinului subtire) cu ajutorul unui tub flexibil, numit endoscop, care este dotat cu o camera de luat vederi si o sursa de lumina care permit proiectarea imaginilor pe un monitor (figura de mai jos).

Medicul care realizeaza manevra, numit si endoscopist, are o pregatire speciala, care ii permite sa foloseasca acest endoscop pentru examinarea portiunii initiale a tubului digestiv, urmarind sa descopere eventualele aspecte patologice – iritatii, congestii, sangerari, ulcere sau tumori.

Indicatii pentru gastroscopie — cele mai frecvente motive pentru realizarea unei gastroscopii sunt:

 • Dureri sau discomfort, neexplicate, in etajul abdominal superior
 • Boala de reflux gastroesofagian sau esofagita de reflux (cunoscute mai ales ca arsuri in cosul pieptului sau retrosternale)
 • Greturi persistente sau/si varsaturi
 • Hemoragia digestiva superioara (vomitarea de sange proaspat sau digerat (negru),sau, descoperirea de sange digerat in scaun– care pare a avea originea in portiunea superioara a tubului digestiv)
 • Disfagia – problemele legate de inghitirea dificila a alimentelor si a lichidelor – care poate fi cauzata de o ingustare (stenoza) sau de o tumora la nivelul esofagului
 • Modificari neexplicate sau echivoce descoperite la examene radiologice sau tomografice
 • Extragerea eventualilor corpi straini inghititi
 • Pentru a verifica sau certifica vindecarea sau evolutia unei patologii observate anterior (polipi, ulcere, tumori etc)

Pregatirea pentru gastroscopie — Veti fi rugat sa nu mancaţi sau/si sa nu beti nimic cu cel puţin 8 ore inaintea efectuarii manevrei. Este foarte important ca stomacul dumneavoastra sa fie complet gol pentru a permite endoscopistului o vizualizare perfecta a mucoasei, precum si pentru a preveni riscurile unei varsaturi alimentare, respectiv a aspirarii acestui continut in plamani. Daca sunteti sub un tratament medical cronic (pentru inima, tensiune, diabet etc) este bine sa-l informati pe medicul examinator inainte de a fi programat pentru endoscopie.

Daca gastroscopia se va realiza cu anestezie intravenoasa (care nu presupune asistarea respiratorie), NU aveti voie sa conduceti automobilul timp de 12 ore dupa procedura, desi dumneavoastra veti fi perfect constient la plecare. Aceasta interdictie se datoreaza faptului ca medicatia folosita la sedare va afecteaza reflexele si puterea de judecata. Din aceste motive este bine ca in cazul gastroscopiei cu anestezie, sa fiti insotit de un prieten/ruda care sa va conduca acasa.

Cum se desfasoara gastroscopia?

Inainte de endoscopie medicul va va explica ce presupune gastroscopia si va va ruga sa semnati un consimtamant. Inainte de a semna consimtamantul, trebuie sa intelegeti toate beneficiile si riscurile manevrei si sa primiti un raspuns la toate intrebarile pe care le aveti.
Daca manevra se efectueaza cu sedo-analgezie vi se va monta o branula la nivelul antebratului sau mainii prin care vi se va administra medicatia.
Inainte, in timpul si dupa efectuarea gastroscopiei vi se vor monitoriza tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si respiratia.

De obicei manevra dureaza intre 5 si 10 minute. Vi se va cere sa va indepartati protezele dentare daca este cazul. Dumneavoastra veti sta intins pe partea stanga, cu mana stanga sub cap. Inaintea procedurii vi se va administra anestezie locala cu ajutorul unui spray care va fi pulverizat in partea posterioara a cavitatii bucale, iar intre arcadele dentare vi se va plasa o piesa bucalade plastic pentru a va proteja dantura si endoscopul. Efectul anesteziei locale dispare in aproximativ 30 minute, interval de timp in care nu veti putea manca sau bea nimic. S-ar putea sa aveti o senzatie neplacuta in momentul introducerii endoscopului, dar caile respiratorii raman libere si respiratia nu va este afectata. Dupa efectuarea gastroscopiei s-ar putea sa va simtiti balonat(a) datorita aerului introdus in timpul explorarii sau sa simtiti o durere usoara la nivelul gatului.

In timpul gastroscopiei poate fi necesara prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasa). Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea caracterului benign sau malign al tesutului examinat. Manevra nu este dureroasa si se executa cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop. Rezultatul probei prelevate este disponibil in 10 zile.

Care sunt posibilele complicatii ale gastroscopiei?

Desi foarte rare, in timpul gastroscopiei pot aparea urmatoarele complicatii:

 • Aspiratia (inhalarea) alimentelor sau lichidelor in plamani
 • Sangerare de la locul biopsiei gastrice, sangerare care este usoara si se opreste spontan nefiind necesare masuri terapeutice speciale.
 • Perforatia (ruperea) esofagului, stomacului sau duodenului, in acest caz fiind necesara interventia chirurgicala.
 • Reactii adverse ale substantelor utilizate pentru sedo-analgezie (tulburari ale ritmului cardiac, respiratiei)
 • Iritarea venei, la locul amplasarii branulei, datorata substantelor utilizate pentru sedo-analgezie

Cu toate ca aceste complicatii sunt extrem de rare, este important ca acestea sa fie recunoscute cat mai repede posibil. Trebuie sa contactati de urgenta medicul in cazul in care dupa efectuarea unei gastroscopii prezentati febra, dureri la inghitire, dureri toracice sau abdominale, varsaturi cu sange sau scaun negru.

Dupa efectuarea gastroscopiei

Marea majoritate a pacientilor tolereaza gastroscopia si se simt bine dupa efectuarea acesteia. Dupa efectuarea manevrei medicul va va redacta si explica rezultatul gastroscopiei si va va da indicatiile corespunzatoare.