PROGRAMARE
Endoscopie digestiva superioara si inferioara

La Tami Clinic se realizeaza si endoscopia digestiva superioara/inferioara (gastro-duodenoscopiacolonoscopia totala) in anestezie si fara, condusa de cei mai buni specialisti in domeniu. In cazul in care se descopera unul sau mai multi polipi in timpul endoscopiei, ei vor fi indepartati in aceiasi sedinta de interventie fara a fi nevoie pentru o alta pregatire a colonului.

Endoscopia digestiva inferioara permite examinarea intestinului gros cu ajutorul unui tub flexibil, numit endoscop, care este dotat cu o camera de luat vederi si o sursa de lumina care permit proiectarea imaginilor pe un monitor.

Colonoscopia se efectueaza pentru evaluarea unor simptome ca: dureri abdominale persistente, diaree cronica, constipatie, alternanta diaree / constipatie, rectoragie (sangerare exteriorizata prin anus), modificari ale tranzitului intestinal, prezenta hemoroizilor interni complicati sau necomplicati, prezenta unor fistule perianale si altele. Colonoscopia este metoda de electie pentru depistarea cancerului colo-rectal.

In timpul colonoscopiei poate fi necesara prelevarea de biopsii (mici fragmente de mucoasa). Biopsiile sunt necesare pentru stabilirea caracterului benign sau malign al tesutului examinat. Manevra nu este dureroasa si se executa cu ajutorul unei pense sterile care se introduce prin endoscop. Rezultatul probei prelevate este disponibil in 10 zile.

Pregatirea pentru colonoscopie

Pentru efectuarea colonoscopiei este necesara o pregatire speciala a colonului, pregatire care va fi explicata de medicul care efectueaza colonoscopia. In general, pregatirea consta in administrarea unei solutii care curata colonul de alimente si materii fecale. In ziua in care faceti pregatirea pentru colonoscopie nu vi se va permite sa consumati decat lichide transparente (supa strecurata, ceai, zeama de compot, apa). Este recomandat sa informati medicul daca sunteti alergic sau daca suferiti de alte boli, precum si de medicatia pe care o folositi, deoarece unele medicamente trebuie intrerupte inaintea efectuarii colonoscopiei.

Cum se efectueaza colonoscopia?

Colonoscopia se efectueaza sub sedo-analgezie usoara astfel incat dumneavoastra sa fiti relaxat (a) si sa nu simtiti nici un fel de discomfort. Pe parcursul sedarii veti fi supravegheat (a) de catre un medic anesteziolog care va va monitoriza tensiunea arteriala, activitatea cardiaca, pulsul si respiratia. Pe parcursul procedurii dumneavoastra veti sta intins (a) pe partea stanga sau pe spate, iar medicul va introduce endoscopul prin anus, rect pana la nivelul cecului (ultima portiune a colonului) si a valvei ileo-cecale. In timpul procedurii se va insufla aer pentru o mai buna vizualizare a colonului, astfel incat s-ar putea sa va simtiti balonat (a) sau sa aveti crampe, simptome care dispar o data cu eliminarea aerului. Explorarea propriu-zisa dureaza in medie 15-20 de minute, durata variind in functie de anatomia colonului, de prezenta in trecut a unor interventii chirurgicale abdominale.

Durata totala a investigatiei este de aproximativ 60 de minute, incluzand consultatia, sedarea si explicarea rezultatului. Dupa efectuarea colonoscopiei veti fi tinut (a) sub observatie pana la disparitia efectelor sedo-analgeziei. Desi dupa efectuarea manevrei va veti simti agil (a), gandirea si reflexele pot sa va fie afectate, astfel incat in ziua respectiva nu aveti voie sa conduceti masina sau sa luati decizii cu caracter legal. La doua ore dupa efectuarea colonoscopiei vi se va permite sa va reluati alimentatia.

Ce sunt polipii colo-rectali?

Polipii colo-rectali sunt excrescente ale mucoasei intestinului gros care pot avea dimensiuni variabile, de la cativa milimetrii la cativa centimetrii. Pentru a stabili caracterul benign sau malign al polipilor este necesara indepartarea lor si examinarea histopatologica. Deoarece polipii se pot transforma in cancer este foarte importanta indepartarea acestora in timpul colonoscopiei. Indepartarea polipilor (polipectomia) este o manevra nedureroasa si se efectueaza cu ajutorul unor mici instrumente introduse prin endoscop.

Care sunt posibilele complicatii ale colonoscopiei?

O posibila complicatie a colonoscopiei este sangerarea, care de obicei este usoara si nu necesita masuri terapeutice speciale. O alta complicatie este perforatia (ruptura) intestinala care de obicei necesita interventie chirurgicala. De asemenea pot sa apara complicatii ale sedo-analgeziei sau complicatii cardio-respiratorii. Desi complicatiile colonoscopiei sunt foarte rare, este important ca acestea sa fie recunoscute cat mai repede posibil. Trebuie sa contactati de urgenta medicul in cazul in care, dupa efectuarea unei colonoscopii, prezentati febra, dureri abdominale sau sangerare (sangerarea poate sa apara la cateva zile dupa efectuarea colonoscopiei).